Daggerpris för andra året i rad till Theorin

augusti 1st, 2010 Comments off

Johan Theorin har för andra året i rad vunnit ett av de prestigefyllda Dagger-prisen. Han har vunnit the CWA International Dagger 2010 för romanen Nattfåk (2008), på engelska 2009 under namnet The Darkest Room. I år fanns bl a Stieg Larsson med som nominerad till priset. Förra året vann Theorin the CWA John Creasey (New Blood) Dagger, vilket delas ut till årets bästa debutant, för romanen Skumtimmen (engelska Echoes from the dead).

Det svenska deckarundret

juli 10th, 2010 Comments off

Sydsvenskan inleder idag en artikelserie om det svenska deckarundret. Första artikeln är skriven av Jan Arnald, själv känd som deckaförfattare under pseudonymen Arne Dahl. Han har skrivit en intressant personlig betraktelse över hur han blev fängslad av området. Läs artikeln här.

Categories: Okategoriserade Taggar: ,

Kortare Winter

maj 17th, 2010 1 kommentar

Ikväll är det dags för ett nytt avsnitt i SVTs senaste serie om Erik Winter, baserat på Åke Edwardssons böcker. Jag har precis sett ikapp mig på de första avsnitten och kan konstatera att jag tycker att de borde ha vunnit på att kortas ned, att ha ett högre tempo.

Alltfler tv-deckare ligger på 1,5 – 2 timmar. Tycker inte att alla håller för det formatet. Högre tempo tack!

Categories: Okategoriserade Taggar: , ,

Döden i Afrika och Delsbo

maj 16th, 2010 Comments off

Leif Woxlins ”Döden på Dellen” är en deckare som utspelar sig dels i Afrika och dels i Hälsingland.

Från bokens baksidestext:

Bricken Hansson, 24-årig TV-reparatör i Ljusdal, får i uppdrag att montera webbkameror runt Dellens stränder. Kamerorna ska ingå i något som kallas DELLENÄVENTYRET men hon tycker sig inte kunna lita på mannen som ligger bakom och hon kräver därför betalning i förskott.

Erik Båtsman, arbetslös riksspelman från Delsbo, blir anlitad i samma projekt. Inte för att spela fiol, men för att komplettera Brickens webbtekniska installationer med skyddande vindfång. Erik är adoptivbarn från Guatemala, indian som han påstår själv, och Bricken blir allt mer intresserad av honom på det personliga planet.

Categories: Recension Taggar: ,

Dåliga böcker och läsplattor

mars 15th, 2010 Comments off

Läser en intressant artikel i Svenska Dagbladet, ”Böcker håller inte måttet”, om den tillverkningsmetod som en del förlag (speciellt Bonniers pekas ut) använder till böcker. Det är Sveriges bokbinderiförening som menar att många (de flesta?) böcker som tillverkas idag inte är inbundna som de ska (limmade i stället för trådbundna) och att de har en sämre papperskvalité (som gör att papperet så småningom gulnar). Inte ens förstaupplagorna är av hög kvalité. Bonniers menar att vi kunder inte bryr oss, Norstedts menar att det gör kunderna visst och har uppenbarligen inte sänkt kvalitén.

Categories: Okategoriserade Taggar:

Babels intervju med Eva Gabrielsson

mars 14th, 2010 1 kommentar

SVTplay lär kosta Sveriges Television en hel del pengar, bl a pga den bandbredd som man måste ha för att tillfredställa alla som vill se program på datorn eller mobilen. Bra att någon tycker att det är värt pengarna! För oss t ex som inte hade möjlighet att se intervjun  med Eva Gabrielsson om Stieg Larsson vid sändningen i torsdags så finns därför möjligheten att se den på SVTplay. Följ länken här.

Dockteater och mord med sjöutsikt

mars 14th, 2010 Comments off

Bland läsarnas senaste tips finns en dockteater med deckartema och en bok av Aron Olnafors. Läs mer här.

Categories: Okategoriserade Taggar:

Stieg Larsson och Eva Gabrielsson

mars 7th, 2010 2 kommentarer

På torsdag intervjuar SVTs Babel Eva Gabrielsson. Enligt förhandsreklamen så ska hon tala ut om vad hon tycker om allt prat runt Stieg Larsson och hans författarskap, inklusive diskussionerna om arvet. Läs mer här.

Att plåga sig igenom en text

mars 6th, 2010 6 kommentarer

Då och då hamnar i händerna en bok som man inte alls kommer igång med. Det kanske inte är boken i sig som är dålig, temat eller stilen passar inte mig. Hursomhelst så fångar den inte mitt intresse. Ska man då fortsätta att läsa? För många år sedan så plågade jag mig igenom texten ändå. Att ge upp en bok var liksom inte min stil – klart att det skulle gå att ta sig igenom. Så fortsatte jag dag efter dag, vecka efter vecka, kanske månad efter månad… samma bok som jag aldrig blev klar med. Så hittade jag något som var mer intressant. La den intressanta boken kanske på hög för senare läsning, eller började läsa den parallellt med den där boken som var så seg. Och fick dåligt samvete för att jag aldrig blev klar med den första. Eller dåligt samvete för den nya, mer intressanta, som låg och samlade damm.

Hjältar som försvinner

februari 8th, 2010 Comments off

En välskriven artikel i Helsingborgs Dagblad berättar om de gamla deckarhjältarna som inte brukar dö. De har evigt liv, eller så blir de mer av bakgrundsfigurer. Artikeln nämner Nessers Van Veetern,  Mankells Wallander, Rankins Rebus och Erikssons Lindell.

Vi som har läst Mankell senaste om Wallander, tror ju inte att det kommer någon mer Wallanderbok i alla fall. Läs artikeln här, läs om senaste Wallander här.

Better Tag Cloud