Hem > Recension > Tre sekunder att undvika döden

Tre sekunder att undvika döden

september 5th, 2009

Roslund & Hellström "Tre sekunder"

Jag har läst författarparet Roslund & Hellströms ”Tre sekunder” och gått från skepticism till fångad och nyfiken på mer.

Från baksidestexten:
”Han lever ett dubbelliv. Ett med en älskad fru och två små pojkar, en familj han vill skydda till varje pris. Och ett annat, hemligt, där han varje dag riskerar att förlora allt. Han tvingas ta makten på ett av Sveriges tyngsta fängelser. På uppdrag av polisen. På uppdrag av maffian.”
När jag läste de första trettio, fyrtio sidorna så var det med en växande irritation över sättet att skriva. Det är långa meningar över ibland en halv sida eller mer, det är ideliga syftningsfel och det är ofta  nytt talstreck trots att det är samma person som fortsätter prata. Saker som min svensklärare en gång i tiden skulle ha gett underkänt med bruk av massor av rödpennan. Skrivsättet gör att det stundtals är svårt att få flyt i läsningen, man måste stanna upp, backa tillbaka, tänka till innan man förstår hur författarna menar.
Detta irriterade mig en stund och gjorde att jag initialt förlorade fokus på berättelsen. Min undran var stor för hur de här författarna har kunnat få så lysande recensioner.

Men efter ytterligare ett antal sidor så är jag fast. Fast i en mycket spännande berättelse om mannen som är utlämnad av såväl polis som maffia att klara sig själv. Jag fascineras av skildringen i hur huvudpersonen Piet växlar mellan sina två liv, det officiella och det mörka, hemliga. Hur han försöker balansera ett normalt familjeliv med det alltmer krävande hemliga livet som infiltratör åt svenska polisen.
När jag väl kommit in i boken så hakar jag sällan upp mig på det där speciella sättet som den är skriven. Berättelsen gör att jag hela tiden vill komma vidare, den där sköna känslan när man både vill vidare i boken och samtidigt inte vill att den ska ta slut. Man anar slutet rätt tidigt i boken, men vill ändå veta hur polisen Ewert Grens löser det hela.
Detta är femte boken i serien om Ewert Grens. Just tecknandet av personen Grens blir lite orealistiskt för mig. Plågad av en personlig förlust så sover han oftast över på golvet i polishuset och jag får en ofullständig bild av honom som smått förvirrad människa. Kanske har de som läst de tidigare böckerna i serien en annan, mer nyanserad, bild av Grens. För mig som ny läsare av serien så känns Grens som en lite väl märklig person att vara en polis i full tjänst. Men det kanske finns sådana i verkligheten?
Sammanfattningsvis så kan jag varmt rekommendera den här boken, den har gett en av de bästa lässtunderna under året. Den är mycket spännande och lättläst, samtidigt som den tar upp en hel del komplexa frågeställningar om makt, vem är den onde och vem är den gode, ska polisen använda sig av infiltratörer, står makthavare för de beslut de tar, balans i livet mellan yrkesliv och privatliv, med flera frågeställningar. Jag kommer helt klart att läsa övriga böcker i serien.
Köp boken från t ex Bokus, AdLibris eller CDON.COM.
Better Tag Cloud