Hem > Recension > Mankell: Den orolige mannen

Mankell: Den orolige mannen

september 13th, 2009

Den orolige mannen

Så har då Henning Mankell bestämt sig för att avsluta serien om Kurt Wallander. ”Den orolige mannen” är den sista boken i serien om Ystad-polisen. Denna gång utspelar sig mycket av handlingen i såväl Ystad som Stockholm.

Från baksidestexten: ”En vinterdag 2008 försvinner en pensionerad hög marinofficer, Håkan von Enke, under sin dagliga promenad i Lilljansskogen. För Kurt Wallander blir det en personlig fråga av högsta rang. von Enke är nämligen farfar till Linda Wallanders lilla dotter. Trots att utredningen handläggs av polisen i Stockholm kan Kurt Wallander inte låta bli att engagera sig. När sedan också von Enkes hustru Louise försvinner, lika spårlöst, lika gåtfullt, blir hans engagemang om möjligt ännu större.”

Detta är själva intrigen i deckaren, som leder spåren till u-båtsjaktens dagar i Sverige. Det är dock i grunden en sorglig historia, framförallt för Wallander-vännerna. I den här berättelsen ligger en stor del av handlingen i hur Kurt Wallander åldras. Många saker från hans tidigare liv knyts också in och får avslut i historien.

Man känner igen Wallanders sätt att tänka och resonera, man känner igen stämningen från böckerna för 10 år sedan. Dock finns där en underliggande ton om att slutet för Wallander närmar sig. En ton som jag inte gillar, beroende på att det är samma som när man ska skiljas från en gammal vän och vet att man inte ska återses. Detta är väl Henning Mankells avsikt. Och han har lyckats.

Det är på sedvanligt Mankellskt maner en välskriven historia. Även om det känns som om deckarintrigen finns där endast för att rättfärdiga att skriva historien om en åldrande person. För oss som har läst de övriga böckerna i Wallander-serien är den här boken ett måste, om än att det är ett avsked som vi läser. Den som inte har läst Wallander tidigare ska inte börja med den här boken, utan ta serien i kronologisk ordning.

Köp boken från t ex Bokus, AdLibris eller CDON.COM.

Better Tag Cloud