Hem > Recension > Döden i Afrika och Delsbo

Döden i Afrika och Delsbo

maj 16th, 2010

Leif Woxlins ”Döden på Dellen” är en deckare som utspelar sig dels i Afrika och dels i Hälsingland.

Från bokens baksidestext:

Bricken Hansson, 24-årig TV-reparatör i Ljusdal, får i uppdrag att montera webbkameror runt Dellens stränder. Kamerorna ska ingå i något som kallas DELLENÄVENTYRET men hon tycker sig inte kunna lita på mannen som ligger bakom och hon kräver därför betalning i förskott.

Erik Båtsman, arbetslös riksspelman från Delsbo, blir anlitad i samma projekt. Inte för att spela fiol, men för att komplettera Brickens webbtekniska installationer med skyddande vindfång. Erik är adoptivbarn från Guatemala, indian som han påstår själv, och Bricken blir allt mer intresserad av honom på det personliga planet.

Successivt går det upp för Bricken vad projektet egentligen handlar om. Det som från början framstår som en möjlighet att tjäna pengar visar sig vara en väg till ond bråd död.

Det är en intressant berättelse som Leif Woxlin har vävt ihop, där gammalt blandas med nytt, internetspel med de djupa hälsingeskogarnas mystik. Därtill kryddat med influenser från Afrika och även från indianer. Som deckare då? Tja, ingen nagelbitare men ett hederligt hantverk där man tydligt kan se scenerna framför sig. Händelserna i skogarna runt Delsbo och sjön Dellen får tankarna att gå till ungdomsdeckare från 50- och 60-talen. Skulle nog passa bra som hyfsad deckare i tv.

Categories: Recension Taggar: ,
Better Tag Cloud